2013. március 1., péntek

Mi történt 2008-ban az ELTE-n?Egy kiábrándult hallgató levele

Az alábbi levelet egy kiábrándult hallgató írta,aki nem vállalja a nevét,mert jogviszonyba van az egyetemmel.Vajon ha nyilvánosságra kerül a neve , mi fog történni vele?Mit válaszol Szávay a vádakra?Tényleg ez történt?

Azt mondták, Pista majdnem szívrohamot kapott, annyira kikészült a választási kampányban – 2008 májusában Szávay István HÖK-elnök napi 24 órát dolgozott, hogy jelöltje fusson be a HÖK-elnökválasztáson. Nemes László útja ki volt taposva, de elindultak ellene, ami teljesen váratlanul érintette. 2008-ban volt az első kemény HÖK-választás, amikor két csapat egymásnak feszült. A kampányban én is részt vettem, de nem szeretném, ha megjelenne a nevem a nyilvánosságban. Hangsúlyozom, amit írok, maga a színtiszta igazság, de nem vállalom a nevem, ennek oka, hogy jelenleg is jogviszonyom van az egyetemmel. Öt év távlatából viszont azt gondolom, hogy érdemes megemlékezni az akkor történtekről. Én Szávay-ék kampányát segítettem, nem voltam ott a „tűzvonalban”, de nem is kellett, a HÖK dohányzóban, a bulikban vagy a Bástyában minden kiderült. Az elején még lelkesen támogattam Pistáékat, de a kampányban kiderült, hogy az ELTE BTK HÖK valójában miről is szól.
Még mielőtt valakinek illúziói lennének, szó sincs arról, hogy a BTK HÖK konzervatív, jobbos fiatalokból állt volna, itt Szávay érkezésétől kezdve pártépítésről volt szó. Szélsőséges nézeteket valló, a Nagy-Magyarországért rajongó fiatalokat gyűjtöttek be, kiábrándult gyerekeket, akik főleg vidékről érkeztek. Szávay perspektívát mutatott nekik, a politikát: a felemelkedés legegyszerűbb és leggyorsabb eszköze. Mai napig biztos vagyok benne, hogy egyes követői nem is akkora nagymagyarok, csak hamar felfogták, hogy történész diplomával így tudnak a leggyorsabban olyan életszínvonalat elérni, amiért tanárként 20-30 év munkával sem. A HÖK-vezérkar ott volt a 2006-os tüntetéseken, „ki voltak vezényelve”, ahogy többen mondták később, egyesek még a szovjet emlékmű megrongálásában is részt vettek, állítólag – erről nincs konkrétabb információm. Az biztos, hogy az akkori „hőstettekkel” (TV-ostrom, Ferenciek téri blokád) sokan dicsekedtek. Sőtér Dávid történész hallgató, ma HÖK-alelnök ma is a Vasas ultrák egyik vezére például, akkor is nagyon aktív volt.
Először érthetetlen volt számomra, Szávay miért veszi ennyire a szívére az utódlását, aztán ő maga vallott színt: „nem veszthetem el az ELTÉ-t, mert nem kapok listás helyet”. Akkor már a Jobbikkal készült a 2010-es választásokra, az ELTE BTK HÖK-ben nem csak sok szavazót megnyert, de munkaerőt is a pártnak. Bedolgoztak a programba, segítették a propagandát. Az őt követő Nemes László például miután elnyerte mandátumát, tudván, hogy nincs kihívója, félévvel korábban lemondott, hogy a HÖK erőforrásait a Jobbik választási kampányára fókuszálhassák. Ez nyílt titok volt az önkormányzatban. De térjünk vissza 2008-ra.
Tovább a cink.hu-n olvasható '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése