2013. március 3., vasárnap

Hogy van Horn Gyula?Könyv jelent meg Horn Gyuláról

Köztudott Horn Gyula nagyon rossz egészségi állapotban van.Betegségéből nincs gyógyulás.Lehet élete végéig a Honvéd kórházban fog élni,81 esztendős.Horn Gyula nagyon sokat dolgozott és Magyarország külügyminisztere,később miniszterelnöke lett.Nem volt magánélete, feláldozta magát a párt érdekeinek.Betegsége miatt nem tud fogadni látogatókat.Egészségi állapotáról olvashatnak a borsonline.hu-n '

Forrás : hu.wikipedia.org 

Könyv jelent meg Horn Gyuláról. Pünkösti Árpád írta ,címe A Horn.

Pünkösdi Árpád, A Horn - Angyalföldtől a pártelnökségig 1932–1990 című könyvéről Gombár Csaba politológus azt mondta, a mű inkább részigazságokat tartalmaz mintsem a teljes valóságot, mivel a szerző bár rámutat néhány ellentmondásra, alapvetően egyetért, szimpatizál Horn Gyulával.
    Gombár Csaba bemutatójában úgy fogalmazott, noha manapság sokszor "homogén diktatúrának" állítják be a Kádár-rendszert, az valójában inkább hasonlított egy "lyukacsos sajthoz", amelyben "sokan csinálták a lyukakat", köztük Horn Gyula is. Azt mondta, a 1980-as évek és Horn Gyula "szinte egymásra találtak", az abban az időben külügyi államtitkár majd külügyminiszter külpolitikai nyitottsága ugyanis hozzájárult a rendszerváltás feltételeinek megteremtéséhez.
    Gombár Csaba a könyv kritikájaként fogalmazta meg, hogy abban nem kap elég hangsúlyt a kor demokratikus, népi ellenzéke, azonban szerinte a mű Horn Gyula néhány ellentmondásos lépésére is felhívja a figyelmet, így például arra, hogy párttársainál talán tovább kiállt Kádár János és Grósz Károly mellett.
    Pünkösdi Árpád ismertetőjében mindenekelőtt azt emelte ki, Horn Gyuláról nem lehet úgy könyvet írni, hogy az egyaránt tetsszen a bal- és jobboldalnak. A szerző ellentmondásos, néha hirtelen haragú, de gyorsan megbocsátó személyiségként jellemezte a 2007 óta kórházban fekvő volt kormányfőt, akiről a könyv megírásával töltött egy év alatt sem tudta kideríteni, miként válhatott belőle ilyen magas rangú politikus "olyan hihetetlen mély nyomorból". "Ez egy csoda" - fogalmazott, és megjegyezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy sokan, akár még a parlamentben is gyilkosnak nevezik Horn Gyulát.
    A Kossuth Kiadó kiadványának érdekessége, hogy a mű szövegében tizenegy QR kódot helyeztek el, amelyek egy-egy dokumentumfilm-részletet hívnak elő az erre alkalmas okostelefonok segítségével.

Forrás : MTI




Pünkösti Árpád - A Horn 
Messziről indult. A becsvágya tette alkalmassá arra, hogy nagy ívű pályát fusson be. Akik felnőttként élték meg a rendszerváltást, ismerik Horn Gyula nevét. Tudják, hogy Magyarország külügyminisztere, majd miniszterelnöke volt. Tudják, hogy fontos szerepet játszott abban, hogy 1989 szeptemberében a magyar kormány kiengedte Nyugat-Németországba a Magyarországra menekült keletnémetek tízezreit. Személyiségét és fiatalkori tetteit ellentmondásosan ítéli meg az a közvélemény, amely csak a hírmorzsákat rakja össze. Akik közelebbről ismerik, állítják: politikusnak született. Elszánt volt, szívós, tájékozott, csavaros észjárású, ütésálló, jó csapatépítő, és mert nemet mondani. Nagy sakkjátékos volt a szó valódi és átvitt értelmében. A józan meggondolásokra alapozva makacsul és következetesen hozta meg a döntéseit, de hogy közben volt-e magánélete, csak sejteni lehetett. Emberi vívódásairól, családjáról, feleségéről, lányáról, fiáról, unokájáról, akivel szívesen sakkozott, még ennyit sem. Ez a könyv többet és mást mutat meg arról az emberről, politikusról, aki kitörölhetetlenül beírta magát a magyar történelembe. A könyv különlegessége, hogy egyes részein elhelyezett QR-kódok használatával az olvasó az okostelefonján tizenegy, egykori film- és híradófelvétel részletét nézheti meg. 
Forrás :  lira.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése