2011. augusztus 9., kedd

Hogyan fogyjunk különösebb megerőltetés nélkül? - eletmod.hu

 Nagyon  hasznos  tanácsokat  olvashatunk  ebben  a  cikkben.Csak  változtatni  nehéz.De  megéri ' Próbálja  ki  egy  hónapig,egy  hétig.Legyen  akarat ereje '  Sok  sikert  kívánok '


A fogyókúrázóknak koránt sem kell annyi akaraterő, mint ahogyan azt hiszik, elég csupán néhány apróbb változtatás a környezetünkben, és máris egészségesebben és kevesebbet eszünk.

Különösebb megerőltetés és gondolkodás nélkül is ehetünk egészségeset és keveset, állítják a fogyasztói szokásokat elemző pszichológusok.

"Otthonaink tele vannak rejtett evés-csapdákkal" - mondta Brian Wansink, aki a "Változtassunk az étkezési környezetünkön: az esztelen evéstől a fesztelen evésig."

A szakember szerint legtöbbünk életében túl sok a káosz, így nincs időnk minden pillanatban arra fókuszálni, mit eszünk, és mennyit. A titok nyitja csupán annyi, hogy megváltoztatunk néhány dolgot a környezetünkben, amelyek inkább értünk, mintsem ellenünk vannak.

Wansink meghatározott számos tévhitet az étkezéssel kapcsolatban, amely jól magyarázza, hogy az átlag amerikai miért hízik el annyira. "Az emberek nem hinnék, hogy olyan egyszerű változtatásokkal, mint az edények és poharak mérete, mennyire befolyásolják az elfogyasztott étel és ital mennyiségét."

Mindazonáltal, számos tanulmány azt mutatja, hogy ennek bizony komoly hatása van. Wansink egyik tanulmányában 168 mozibajárón tesztelték a pattogatott kukoricás kübli méretének szerepét. Akik a legnagyobba kapták, 45 százalékkal többet ettek a friss finomságból, és még azok is 34 százalékkal többet habzsoltak be, akik az állott popcornból kaptak. Wansink szerint mindez azért van, mert egyszerűen fel se fogjuk, mit teszünk ilyenkor.

Ez a stratégia egyébként az italokkal kapcsolatban is működik. A kutatásokból kiderült, hogy 37 százalékkal többet iszunk, ha azt nagy pohárból tesszük. Érdemes hát lecserélni készleteinket, magas és keskeny poharakra.

Ugyanez vonatkozik a gyerekekre is; egy tanulmányban a két kísérleti csoportból egynek fele akkora reggelizős tálkája volt, mint a másik csoportnak. Mondani sem kell, hogy ők fele annyit is ettek, míg a másik csoport jó nagyot habzsolt.

A másik nagy mítosz Wansink szerint, hogy az agyunk jól tudja, mikor laktunk jól. Egyik kísérletében ugyanis "feneketlen" tálakat adott a résztvevők felének. Evés közben ezeket a tálakat folyamatosan utántöltötték, így 73 százalékkal többet ettek - elmondásuk szerint azért, mert észre sem vették, hogy mi történik. "Jó lecke ez arra, hogy ne hagyatkozzunk arra, amit a gyomrunk mond. Hazudhat" - mondta Wansink.

A kutatások szerint, akik megtették az alábbi változtatásokat, havi egy kilót fogytak:
- nagytányér helyett kistányérból együnk
- tüntessük el az egészségtelen, hizlaló ételeket a szemünk elől
- a hűtőben szemmagasságban, vagy a jól látható helyekre egészséges ételeket tegyünk
- ne együnk a tévé előtt, hanem a konyhában vagy az étkezőben fogyasszuk el az ételt

Ezek az egyszerű stratégiák sokkal nagyobb valószínűséggel vezetnek sikerre, mint az akaraterő önmagában. Könnyebb megváltoztatni a környezetet, mint a gondolkodásunkat - állítják a szakemberek.

Forrás : Hogyan fogyjunk különösebb megerőltetés nélkül? - eletmod.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése