2010. december 23., csütörtök

Tragikus helyzetben Orbán führerállama - írja a külföldi sajtó - KÜLFÖLD - Cikkek - STOP


A lengyel Gazeta magyarul nyilvánít szolidaritást a magyar sajtóval
Fotó: Gazeta

Könyörtelen, antidemokratikus, önkényuralmi: ezekkel a szavakkal jellemzi a külföldi sajtó a kormány legutóbbi intézkedéseit, köztük a keddre virradó éjjel elfogadott médiatörvényt. Angela Merkel is megintett minket, az EU pedig vizsgálódik.

A nemzetközi politikai élet és a sajtó is egyre élénkebben foglalkozik a keddre virradóra megszavazott médiatörvénnyel. Szerdán már Angela Merkel német kancellár is arra figyelmeztette Magyarországot: ne sértse meg a jogállamiság elveit a sajtóval kapcsolatban. Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő tájékoztatása szerint a német kormány figyeli a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon - az EU soros elnökeként pedig felelősek vagyunk az Unióról a világban kialakult képért.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is megszólalt az ügyben: az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. "A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta Asselborn a Reutersnak. Hozzátette, a törvény veszélyezteti a demokráciát, amennyiben az állam ellenőrzést gyakorolhat a vélemény fölött, Magyarország pedig Fehéroroszországéhoz hasonló helyzetbe kerül.

Az Európai Bizottság már vizsgálja is a törvényt. A testület szóvivője, Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz elmondta, nem hivatalos vizsgálatról van szó, csak elemzik, összhangban van-e az uniós joggal. "Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tájékoztatott, leszögezve, a törvények nemzeti vonatkozásaival nem foglalkoznak. A vizsgálat végének időpontját nem tudta megbecsülni.

Martin Schulz, Az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke kijelentette, a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok alapján fogják megmérni Magyarországot", és ha nem felelünk meg az elvárásoknak, "nagy problémákra számíthatunk" - fogalmazott az SPD-képviselő.

Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt EP-képviselője szerint a magyar kormány feltehetné magának a kérdést, vajon mentálisan a magáénak vallja-e az Európai Uniót, osztja-e annak értékeit, és átveheti-e januárban a soros EU-elnökséget.

Cenzúra, hatalomvágy, Führerstaat


A Die Welt címlapja
Fotó: Die Welt
Magyarország új médiatörvénye antidemokratikus. A cenzúrától a média tönkretételéig a hatalomvágyó kormány bármit megtehet - kezdi cikkét a német Die Welt. A folytatásban leírják: a magyar példán jól megfigyelhető, hogyan pusztítja el önmagát egy demokrácia, és hogyan nem enged ki a kezéből semmit Orbán Viktor, ha már a pártja kétharmados többséggel nyerte a választásokat. A hazánkban zajló jelenségeket úgy írták le: olyan, mintha a filmet megállították volna a tekintélyelvű, antiszemita 1930-as években, és most újra elindítanák.

A törvényről a lap úgy írt, mint amely a demokrácia szabályaival ellenkezően nagy befolyást enged a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnak. Sérelmesnek találják, hogy az autoriter kormány bármit elérhet, amit csak akar, a cenzúrától az újságírók jegyzeteinek lefoglalásáig. Hazánk helyzetét tragikusnak nevezték.

A médiatörvény alapvető fontosságú eleme a hatalom megszerzésének és megszilárdításának. A hatalom minden 1989-1990 környékén kiépült demokratikus korlátot eltesz az útból - véli a lap. "A történelem nem ismétli önmagát - vagy talán mégis. Ma Magyarországon Orbán Viktor gátlástalan vezér-állama (Führerstaat) épül."

"A magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit" - írja a Frankfurter Rundschau. "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon" - írja a lap.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung címlapja
Fotó: Frankfurter Allgemeine Zeitung
A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója szerint a sajtójogot szabályozó új törvény "mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között", ám úgy véli, az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyelete még nem feltétlenül jelent azok feletti uralmat is.

A Handelsblatt "A nap Pinocchiója" rovatában közölt szerdán rövid írást Orbán Viktor fényképével és tőle származó idézettel. Utóbbi szerint "Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is", a szerző megállapítása szerint azonban Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon. "Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára" - írta a német üzleti körök vezető lapja.

Orbán a sajtó nyakán, nacionalista populizmus


A Romania Libera címlapja
Fotó: romanialibera.ro
A Romania libera című román napilap tudósításának címében azt írja: "Orbán Viktor a magyarországi sajtó nyakára lép". Kiemeli, a parlament által az utóbbi időben elfogadott jogszabályok éles bírálatokat váltottak ki Magyarországon és külföldön egyaránt, mivel a bírálók szerint ezek a jogszabályok nincsenek összhangban a demokrácia szabályaival, márpedig a szabad véleménynyilvánítási jognak igenis a hagyományos értékek közé kellene tartoznia.
A lengyel Gazeta Wyborcza alapító főszerkesztője, Adam Michnik "Magyar barátainkhoz" címmel írt levelét közli. Michnik üzenetében kiemeli: Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt, ma, kormányfőként azonban elnyomja ezt a szabadságot. Az ilyen törvények azonban mindenütt rombolják a demokráciát, és jogfosztottá teszik a társadalmat.


A Gazeta mai címlapja
Fotó: Gazeta
Michnik azt kívánta a magyar kormánynak, hogy ugyanolyan sors várjon rá, mint Jaroslaw Kaczynskire, aki "kitartóan fellépett a független média ellen, rombolta a jogállamot és megfélemlítette a társadalmat. Két év után ez a politika piros lapot kapott a lengyelektől." Ugyanezen lap egyik hírkommentárja megállapítja, hogy Orbán politikai karrierjét a demokratikus ellenzékben kezdte, küzdeni akarása elismerést válthat ki, ám "XIX. századi pannon küldetéstudattal és nacionalizmussal vegyített populizmusa veszélyesebbnek bizonyulhat, mint Haider politikája volt." A szerző csodálkozását fejezi ki amiatt, hogy Európában senki sem reagál arra, ami Magyarországon történik. "De valakinek végre meg kellene mondania Orbánnak: "Viktor, hibázol!".

Az olasz napilapok szájkosár-törvényként utaltak a magyar médiatörvényre, szokatlannak és kínosnak nevezve azt. A spanyol média úgy véli, az új törvény gyakorlatilag végez a sajtó szabadságával, a széles körű hatalmi kontroll pedig cenzúra-közeli állapotot valósít meg.


A National Post címlapja
Fotó: National Post
A kanadai National Post álláspontja szerint a médiatörvény egyértelmű támadás a sajtószabadság ellen - magát a jogszabályt förtelmesnek minősítik, a baj súlyosságát pedig a publicista azzal jellemezte: a sajtóvisszhang egészen Kanadáig elért. "Az efféle jogalkotás megkönnyebbülést jelentene Észak-Koreában, de nem egy olyan szabadnak látszani vágyó társadalomban, mint Magyarország." A China Daily beszámolójában szót ejt a tiltakozásuk jeléül üres címlappal megjelent magyar újságokról is.



Tragikus helyzetben Orbán führerállama - írja a külföldi sajtó - KÜLFÖLD - Cikkek - STOP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése