2010. december 11., szombat

atv.hu - Benkő szerint Hofi Géza pofán vágott egy hivatalnokot

Az Omega tagja tanulságos történetet mesélt a rendszerváltás előtti bürokráciáról és az akkori művészvilágról. Benkő Lászlóval egy számára „rettentően sokat jelentő kultikus” helyen találkozott a Tabu Tv stábja.

"Ott volt pár méterrel onnan, ahol mi most ülünk, egy olyan épület, ami azoknak az embereknek a sorsát döntötte el, akik az én időmben a művészvilágban dolgoztak. Itt voltak a könyvkiadók, itt volt a hanglemezgyár és itt volt az akkori szocialista országokba valamint bárhova máshova történő utazásokat engedélyező hivatal is. Írók, humoristák, színészek, zenészek találkoztak itt a második emeleten... Olyan legendás volt, mint a rádiónak a pagodája és a Magyar Televíziónak az aulája" – emlékezett a zenész, az épületben rengeteg időt töltött együtt régi jóbarátjával, Hofi Gézával.

"Hofi mindig elolvasta a reggeli napilapokat és tesztelte rajtunk a neki legjobban tetsző és legizgalmasabb történeteket, hogy min nevetünk a legjobban. Ezt már Hofi-szerűen adta elő és azonnal levette, hogy min röhögünk a legjobban, este pedig már az önálló blokkjában is megjelent belőlük egy-kettő..." - emlékszik vissza az internetes sztártévé videójában Benkő László.

Az Omega tagjának azonban nem csak pozitív élményei voltak a kultikus épülettel kapcsolatban, hiszen az akkori bürokrácia sokszor megnehezítette a művészek életét. "Ma már ember nem hiszi el, de annak idején csak utazás előtt 24 órán belül kaptuk meg az útlevelünket és visszaérkezéskor 24 órán belül be is kellett hozni. Egyszer egy zenészekből, színészekből, humoristákból álló válogatott csapat utazhatott el Szabadkára, de a hivatalban egy pacák szórakozott azzal, hogy nem írta alá a kilépési engedélyünket, emiatt pedig nem kaptuk meg az útlevelet. A várakozás alatt összegyűltünk, kávéztunk, a Géza pedig ott állt és figyelte, ahogy egyre feszültebb lesz a hangulat. Végül többször is felment ehhez a főnökhöz, utoljára viszont szólt mindenkinek, hogy menjünk utána... bement és szólt ennek a nagyfőnöknek, hogy adja már oda az útlevelünket és amikor nem akarta, akkor a Géza úgy pofán vágta, hogy az írógépével együtt szállt el a csávó" – hallható a Tabu Tv internetes videójában Benkő László szájából, aki ezután a többi pályatársával együtt sorban átvehette az útlevelét.

atv.hu / Tabu TV
atv.hu - Benkő szerint Hofi Géza pofán vágott egy hivatalnokot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése