Több lövéssel végeztek egy fiatal szomáliai lánnyal – jelentette a CDN hírügynökség december 3-án. A médium helyi forrásai szerint egyértelműen „becsületbeli gyilkosságról” van szó, mert Nurta Krisztus-hívő lett. Nurta Mohamed Farah májusban bukott le, hogy megtért és az iszlám helyett a kereszténységet választotta. Szülei ezt követően pokollá tették az életét: verték, bilincselték, gyógyszerezték.

Nurta futása    

A lány a szomszédos Galgadud nevű tartományban élő rokonaihoz menekült otthonából, ahol mohamedán szülei folyamatosan kínozták megtérése miatt. Nurtát végül november végén lőtték le ismeretlen férfiak. A helyi források szerint erős a gyanú, hogy a két gyilkos, akik a lányt – két halálos, fej- illetve mellkasi lövéssel – kivégezték, Nurta családjának a tagjai, vagy bérencei lehettek.  

„Nurta Farah megtérésének a híre elérhetett Galgadudba is” – idézi egy forrását a hírügynökség. „Szinte kizárt, hogy nem a családja felelős a gyilkosságért. A lányt rokonai lakásától 200 méterre ölték meg – Nurta náluk húzta meg magát.”

Brutális hittérítés

Nurta szülei még 2010 májusában jöttek rá, hogy lányuk keresztény lett. Ezt követően rendszeresen súlyosan bántalmazták és arra kényszerítették, hogy tagadja meg hitét – jelentette a helyi keresztény közösség, amely szerint Nurta szülei a lány kitartó meggyőződése miatt korábban egy helyi orvoshoz is elvitték, aki „elmebajt” állapított meg a diagnózisában, és ennek megfelelően írta fel a gyógyszereket is.  A pirulák azonban nem hatottak, Nurta nem tagadta meg hitét. A család ezt követően magával az iszlámmal próbálkozott: a szomáliai mohamedán hagyomány szerint a Korán gyógyító hatással van a betegekre, különösen az elmebajosokra, ezért rendszeresen olvastak fel az írásokból a lánynak. A módszerek nem hatottak: Nurtát ezt követően szülei házi fogságra ítélték. A lányt napközben odabilincselték az otthonuk udvarán álló fához, éjjel pedig bezárták egy kicsi szobába.

Üldözik a keresztényeket

A lány sorsáért aggódó közösség akkor meghúzta a vészharangot: „imára és emberi segítségre szólítottunk fel, ilyen állatias tettek ellen és a szomáliai szabad vallásgyakorlásért egyben.” A helyi keresztény közösségek komoly elnyomásnak vannak kitéve: Szomália Átmeneti Szövetségi Kormányzata nem szerez érvényt és nem biztosítja az Átmeneti Szövetségi Alkotmányban foglalt elveket, amelyek a szabad vallásgyakorlást garantálják – írja az Egyesült Államok Külügyminisztériuma 2010-ben, a vallásszabadság nemzetközi helyzetéről készített jelentésében.

A részletes beszámoló szerint „a nem muzulmán hitűek gyakran társadalmi üldözésben részesülnek.” „Az iszlámból való áttérés egy másik hitre elfogadhatatlannak minősül. Azok, akiket ilyen cselekménnyel gyanúsítanak meg, a közösségük részéről komoly üldözésnek vagy akár halálos támadásnak vannak kitéve” – írja a jelentés.

atv.hu / CDN