2010. december 6., hétfő

Hajszálnyira a bóvlitól - Simorék mentették meg a forintot - BELFÖLD - Cikkek - STOP

                          Szomorú vagyok,mert elkezdődött egy megállithatatlan folyamat Magyarországgal kapcsolatban. Engem kevésbé érint.De sok magyart fogja érinteni majd.Hova jut Magyarország ? Csak egyetlen reménye lehet a magyarnak :Sikeres legyen a jelenlegi kormány ' De ha nem lesz , mi lesz ?Ki fogja meginni a levét ? Az egyszerű adózó magyar honpolgár 'De ha sikerül a kormány terve,ki lesz a haszonélvezője ? Az egyszerű adózó magyar állampolgár ' De ezt miért nem érti meg a külföld ?Magyarország nem a Balkánon van ' De mégis ? A jövő ad választ a kérdésre 'Hétfő reggel egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarországot a Moody's. A forint azonnal reagált a hírre, de hála a jegybank előző heti kamatemelésének, annyit nem gyengült, mint amennyit egy ilyen leminősítés után gyengülhetett volna.

A Moody's a leminősítést a magyar kormány pénzügyi erejének fokozatos, de jelentős eróziójával indokolta. A hitelminősítő szerint a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik, emiatt pedig az ország strukturális költségvetési hiánya romlani fog.

A Moody's a nyugdíjbefizetések rendszerének változtatásáról azt írta, még ha ennek révén teljesíthetővé válnak is a rövid távú költségvetési célok, a magánmegtakarítási rendszer gyengítésének hosszú távú kihatásai negatívak lesznek a közfinanszírozásra nézve, mivel a jövőbeni nyugdíjkötelezettségek felelősségét a kormány veszi magára.

Hazánk mostani besorolása egyébként csak egy szinttel van feljebb a bóvli kategóriától, ha Moody's vagy a Standard & Poor's tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország ezeknél a cégeknél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív kategóriába.

A leminősítés következménye, hogy az állampapírjaink értéke, így a forint értéke is csökken. Az eurót hétfőn délelőtt tízkor 279,55 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 277,23 forint után, a svájci frank pedig 214,90 ért a pénteki 212,32 forint után.

Jenei Zsolt, a BrokArt Zrt. elemzője a STOP-nak úgy vélekedett: a leminősítés tükrében már érthető és logikus lépés volt, hogy az MNB előző héten kamatot emelt, így próbálta ugyanis megelőzni a piacon kialakuló esetleges hisztériát.

Jenei Zsolt szerint a jegybank ezzel mutatott egy készséget, hogy bármikor közbelép a kamatoldalon, aminek köszönhetően sikerült is megfogni a magyar devizát. "A forint várhatóan nem gyengül tovább, mert a piaci befektetők látják, hogy egy elszánt jegybank van a háttérben" - tette hozzá.

Ha egy jegybank kamatot emel, az azt jelenti, hogy vonzóvá akarja tenni a befektetők számára a forintot. Ha a forint a leértékelés hatására elkezd gyengülni, az MNB erre jelen pillanatban úgy tud reagálni, hogy kamatot emel. Azzal, hogy ezt már a múlt héten elkezdte, megmutatta a piacnak a szándékot.

"Múlt héten teljesen feleslegesnek értékeltem ezt a lépést, hiszen így is mi fizetjük a legtöbbet azoknak, akik Magyarországra hozzák a pénzüket. Ennek fényében viszont érthető a döntés" - vélekedett.


Szerző: -bab-
Kapcsolódó cikkek
Kitálalt a Költségvetési Tanács elnöke - Részletek
Leminősítette hazánkat a Moody's
Matolcsy: megalapozatlan az Európai Bizottság véleménye
Kamatot emelt az MNB
Londoni elemzők: Magyarország rákényszerül az EU/IMF-tárgyalások folytatására

Forrás : Hajszálnyira a bóvlitól - Simorék mentették meg a forintot - BELFÖLD - Cikkek - STOP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése