2012. március 2., péntek

Orbán interjú Brüsszelből.Orbán-Brüsszel 1:0 vagy 0:1 ?

Orbán Viktor legyőzte Brüsszelt  vagy fordítva ? Orbán megvédte Magyarországot a gyarmatosítóktól ? Nagy -Britannia és Csehország tartózkodott 'Orbán Viktor aláírta ' Kiegyezett Orbán ? Orbán-Brüsszel 1-0 vagy 1:0 ? Döntetlen? Ki tudja? Március 15-én választ kapunk ?

A miniszterelnök elmondta: a pénzügyi paktum akkor fog Magyarországra vonatkozni, ha az eurózóna tagjaivá válik, ami becslések szerint 2018 környékén lehetséges.
A dokumentumtól a válság megfékezését és a bizalom helyreállítását várják. A paktum szigorú takarékossági feltételeket ír elő a tagállamoknak. Egyebek mellett félszázalékra kell csökkenteni a költségvetési hiányt, az államadósságot pedig a GDP 60 százaléka alá kell szorítani. Aki megszegi az előírásokat, büntetésre számíthat. Nagy-Britannia és Csehország korábban bejelentette, hogy egyelőre nem csatlakozik az uniós pénzügyi paktumhoz, Írországban pedig népszavazáson döntenek a dokumentumról. 
A fiskális paktum néven is emlegetett dokumentumot magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök írta alá. 
Orbán az EP-ben  
A paktum aláírása előtt a magyar miniszterelnök interjút adott az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának. Orbán Viktor elmondta: ez a megállapodás azért fontos, mert segíthet az euró megerősítésében. „Bár nem vagyunk az eurózóna tagjai, de érdekeltek vagyunk a sikerében” – mondta. Hozzátéve: „ez a papiros nagymértékben hozzájárul majd az euró sikeréhez”.
Arra a kérdésre, hogy Magyarország esetében várható-e nagyobb vita a paktumról itthon, Orbán elmondta: „a gőzt már kiengedtük, már volt egy nagyon izgalmas vita a parlamentben”.
A miniszterelnökkel készült teljes interjút itt hallgathatja meg!

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a paktum akkor fog Magyarországra vonatkozni, ha az eurózóna tagjaivá válik, ami a legkorábbi becslések szerint is 2018 környékén lehetséges.
A kormányfő kifejtette: a paktum segítheti az euró megerősítését, márpedig a közös pénz állapota, ereje határozza meg, hogy az európai gazdaság hol foglal helyet a világgazdaságban, így alapvetően Magyarország jövőjét is.
Orbán Viktor hozzátette, az unióban növekedéspárti fordulat bontakozott ki az elmúlt hónapokban, miután az eurózóna vezetői belátták, "nem lehet, hogy állandóan a hitelezők diktálják az európai gazdaságpolitikát", és a fejlődéshez nem elég a költségvetési egyensúly biztosítása, a gazdaságpolitikának a növekedést is szolgálnia kell.
Egyetlen "petákot" sem vesznek el jövőre
A miniszterelnök biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől. A miniszterelnök a műsornak azt mondta: bár az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a hónap közepén - az Európai Bizottság korábbi javaslatának megfelelve - várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy a következő évben függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások egy részét, mindenki "készpénznek veheti, hogy 2013 januárjában (...) Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni".
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ország ellen 2004 óta folyik túlzottdeficit-eljárás, ezért most "a múlt következményeit szenvedjük el", azonban az ügyet technikai jellegűnek minősítve kifejtette: Brüsszelben "mindenki elismeri Magyarország óriási erőfeszítéseit, a magyar számok jók", idén és jövőre csak hét uniós államban lesz alacsonyabb a hiány a magyarországinál.
"Lehetetlen dolog, hogy egy ilyen jó pozícióban lévő országtól bárki akár egyetlen fityinget elvegyen" - jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó kormányfő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése