2012. október 25., csütörtök

Gyurcsány Ferenc ünnepi beszéde


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél pártja ünnepi megemlékezésén az Egyetem téren, az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján 2012. október 23-án. MTI Fotó: Bea Kallos
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél pártja ünnepi megemlékezésén az Egyetem téren, az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján 2012. október 23-án. MTI Fotó: Bea Kallos
Ne hagyják el az országot!
„Hadd mondjam azoknak az ezreknek és tízezreknek, a drámai, tragikus új nemzeti exodus résztvevőinek, hogy ne hagyják itt Magyarországot. Ne hagyják itt a magyar fiatalok, mert szükség van rájuk. Nélkülük ez az ország nem fog megváltozni. Ne adják fel a küzdelmüket! […] Ha ők elmennek, el fog fogyni Magyarország.”
Nem lehet egyszerre Nagy Imre és Horthy előtt fejet hajtani
„1956 októbere sok gyökerű politikai örökség.” „Mi azokkal vagyunk, akik 1956-ban egy szabad, Horthy világával is szembehelyezkedő, Európába igyekvő, független Magyarországot akartak.” „Ebből a pozícióból mondjuk Magyarország miniszterelnökének: nem lehet egyszerre fejet hajtani Nagy Imre szobra előtt és Horthy szobra előtt. Aki ezt megteszi, az szemforgató, csaló.”
Orbán rendszerének, a gőg, a hatalmaskodás világának buknia kell
„Az idei ünnep igazi kérdése nem 1956, hanem 2014.” „Mi mind Orbán bukását kívánjuk, és ezért dolgozunk. Nem egyszerűen a miniszterelnök távozásáért küzdünk, hanem azért, hogy a rendszer, amelynek a nevét kölcsönözte, az önkény rendszere, a gőg, a hatalmaskodás világa, az embereket lenéző pökhendiség, az a világ, amelyben Magyarország egyedül maradt, ez a világ tűnjön el, mert ebben a világban nem tudunk, és nem akarunk élni.”
A demokratikus ellenzék dolga
„A demokratikus ellenzék feladat világos: vissza kell szereznie a megcsúfolt, az ellopott rendszerváltozást, helyre kell állítania a köztársaságot, a jogállami rendet, az alkotmányosságot, a demokráciát, a szabadságot, érvényt szerezni az emberi méltóságnak.”
Kétharmad kell a 2014-es választáson, enélkül Orbán visszajön 2016-ban
„Kard a demokratikus politikához nem kell. A küzdelem a demokratikus politikában a beszéd, a gyülekezés, az összetartás, a velünk egyetértők megszervezése és a programadás.” „A demokratikus ellenzék célja, hogy az ország választópolgárai jelentős többségének támogatását megszerezve kétharmadot érjen el 2014-ben, alkossa meg a kétharmad köztársaságának szövetségét, és állítsa helyre a megsebzett köztársaság rendjét. Nem elég győzni, nem elég eggyel több mandátummal rendelkezni, mert ha ez lesz, most mondom, 2016-ban, erősebben, mint bármikor, fog visszajönni az a hatalom, amellyel most megküzdünk. Olyan erőnk kell hogy legyen, amellyel nem egyszerűen megverjük, hanem szétzúzzuk a köztársasággal szemben álló erőket, egyszer és mindenkorra.”
Orbán szegényellenes, embertelen politikája
„Nem tudom, érti-e Magyarország miniszterelnöke, hogy bár mindig volt szegénység, nem volt reménytelenség, magárahagyatottság. Nem űztek csúfot a szegényből, hogy azt vágják a szemébe, hogy te, és kizárólag te vagy felelős a szegénységedért, csak azért vagy szegény, mert nem akarsz dolgozni. Nem tudom, látta-e a miniszterelnök azokat a százakat és ezreket, akik sírva mondják, hogy ötven kilométeres körzetben egy megveszekedett munkahely sincsen, hogy azzal, hogy a korábbi támogatást a felére-harmadára csökkentette, azzal nem munkára ösztönözte őket, hanem a szegényt még szegényebbé, a reménytelent még reménytelenebbé tette. Ez Orbán Viktor Magyarországa. Ez az embertelenség politikája.”
Hagyjuk a sértődést, az odamondogatást
„Az önkénnyel, a diktatúrával szemben a demokraták valamennyi ága-bogára, mozgalmára, pártjára szükség van. Hagyjuk már a veszekedést, hagyjuk már a sértődést, hagyjuk már az odamondogatást, hagyjuk már, hogy demokrata mondja a demokratának, hogy melyik demokrata és melyik kevésbé az. A mérce az 1989-es alkotmányban foglalt Magyarország világa. Ha azt el tudjuk fogadni, ha ebben meg tudunk állapodni, akkor a francba a részletekkel. Akkor mindenkinek kötelessége odaülni a demokraták széles asztala köré.”
El kell dönteni: a múltról szóló viták fontosabbak vagy a választási győzelem
„Egyszerű a kérdés: el kell dönteni, hogy ezek a viták fontosabbak-e, mint a nemzet, a haza, a demokratikus köztársaság ügye. Lehet hazáról és nemzetről papolni, lehet nemzeti trikolórba burkolózni reggel, délben, este, lehet pátosszal sírni a hazáért. A haza most egy dolgot kíván: széles összefogással, alkotmányos felhatalmazással állítsuk vissza azt az alkotmányos rendet, amely 201-ig érvényben volt. Ehhez pedig nem piperkőcökre, nem sértődős tinédzserekre, hanem bátor államférfiakra és nőkre van szükség.”
Nem kell tolakodni, nem kell a másikat kioktatni
„Ahhoz, hogy az ellenzék sikeres legyen, három dologra van szükség. Az első a széles ellenzéki összefogás megteremtése. Ebben magunknak mértéktartást és józanságot kívánok. Nem kell tolakodni, nem kell a másikat kioktatni. Sokak közös és türelmes munkájára lesz szükség. A második: legyen a demokratikus ellenzéknek programja. Mert Orbán Viktor leváltása csak az eszköz, megoldandó feladat, de a mi dolgunk ennél sokkal-sokkal több. Újra be kell rendeznünk Magyarországot.”
Gazdasági fordulat kell: csak a vállalkozás, a kezdeményezés teremt megélhetést
„Gazdasági fordulatra van szükség. […] A miniszterelnök nem érti, hogyan működik egy ország. Az a miniszterelnök, aki ellenségének tekinti az üzleti vállalkozásokat, aki egyre másra adóztatja meg az összes szektort, és nincsen más gazdaságpolitikai ötlete, csak hogy kire lehet még több adót tenni, aki megszünteti Magyarországon a befektetést és a beruházást, az nem érti, hogy ahol nincs hitel, befektetés, beruházás, amely országból elmennek, és nem idejönnek, ott nem lesz egy árva munkahely sem. Ott előbb-utóbb mindenkit utol fog érni az elszegényedés réme.” „Nem lehet kis lépéseket tenni. Át kell alakítani az egész gazdaságpolitikát. Hívni, megbecsülni kell mindenkit, aki kockáztatni mer, aki kezdeményez, mert egy ország abból él, abból épül és abból lesz gazdag, ha emberek milliói mernek kezdeményezni, és a kezdeményezésnek siker lehet a vége, nem pedig az irigység a következménye. Mi ilyen országot szeretnénk.”

MTI/Bea Kallos
Szociális fordulat kell: nem megengedhető, hogy „Orbán fajtája” monopolizálhassa a tudást, a javakat
„Az alkotmányos, a gazdasági fordulat mellet szükség lesz szociális fordulatra. Azt mondja a miniszterelnök, hogy a felsőoktatásnak önfinanszírozónak kell lenni. Én azt mondom, hogy ha valaminek önfinanszírozónak kell lenni, az legyen inkább a felcsúti fociakadémia. Hogy az ördögbe képzeli a miniszterelnök, hogy azoknak a családoknak a gyerekeiből, ahol már huszadikán nincs egy fillér se, egyetemista lehet? A miniszterelnök azt szeretné, hogy az ő fajtájából, az ő gyerekeiből lehessen csak egyetemista, a melós gyereke meg maradjon melós, a takarítónő lánya maradjon takarítónő. Az ő fajtája meg monopolizálhassa az üzletet, a politikát, a tudást és a kultúrát. Ő a saját világának a Magyarországát építi. „ „Mi azt szeretnénk, hogy a tudáshoz való hozzáférés a legkevesebb akadályba ütközzön.” „Nem akarjuk, hogy a melós sokaság kiszoruljon Magyarországról, és csak arra legyen reménye, hogy kiszolgálhatja a jobbmódúakat. Nem akarjuk, mert ők is Magyarország. Azt akarjuk, hogy tele legyen reménnyel a legszegényebb is, hogy ha neki nem ment jól, a fiának, lányának talán még jó lehet. Mert ezért érdemes küzdeni. Azért nem érdemes küzdeni, hogy a hónap végére is jusson egy tányér leveske.” „De ehhez nem egy olyan miniszterelnök kell, aki bezárja az egyetemek kapuját a fiatalok előtt.” „Ezt a fordulatot csak egy új kormány tudja végrehajtani.”
Külpolitikai fordulat kell: az európai civilizáció nagy erő
„A negyedik fordulat a külpolitikai fordulat. Nekünk is vannak ismerőseink Azerbajdzsánban, Türkmenisztánban, Oroszországban. Nem ajánlanám sohasem Magyarországnak, hogy elfordítsa a fejét ezektől az ismerősöktől. De a mi barátaink elsősorban Párizsban, Berlinben, Washingtonban vannak. […] Nem kevesebb, hanem több Európa kell. Mi a DK-ban hiszünk az egyesült európai államok eszményében. Tudjuk, hogy ez nem a holnap ügye. […] De mi ezzel a semmi mással össze nem hasonlítható európai civilizációval a hátunk mögött könnyebben küzdünk meg a világgal […] ha erőinket egyesítjük. Nem a magyarságunk feladásáról beszélek, épp ellenkezőleg. Magyarságunk megőrzéséről egy nagy, közös, szabad Európában.”
Bajnai Gordon lehetne a közös miniszterelnök-jelölt
Tehát széles ellenzéki összefogás kell, közös ellenzéki program kell, „de kell hogy legyen az ellenzéknek vezetője is. A DK szerint az ellenzéki együttműködés vezetője, miniszterelnök-jelöltje Bajnai Gordon lehetne. Támogatjuk ebben a törekvésében. Nem egyszerű feladat. Azt hiszem, az eltökéltsége, az ambíciója megvan hozzá, ez fontos. Bajnai Gordon kellő türelemmel a sokszor egymással is perlekedő ellenzéki mozgalmakat, pártokat, előbb-utóbb, a közös ügy érdekében egy átfogó választási együttműködésbe tudja hívni. Nekünk van ahhoz türelmünk, mert ehhez kell idő, hogy egy ilyen létrejöjjön. Ő majd eldönti, mit vállal és mit csinál.”
Ne higgye önmagáról egyetlen párt sem, hogy egyedül győzni tud
„Azokhoz szólok, akiken múlni fog az együttműködés. Hiheti azt egy párt, hogy egyedül is győzni fog. De muszáj megkérdeznem, hogy van-e esély arra, hogy bárki egyedül ma ebben a világban új alkotmány elfogadását lehetővé tevő többséget szerezzen. Veszendőbe mehet-e száz-kétszázezer ember szavazata?” „Elveheti-e a gőg, a túlzott önbizalom a lehetőségét annak, hogy a nagy célt elérjük: felépítsük az új köztársaságot? Mindenkitől azt szeretném szerényen és halkan kérni: legyen tele önbizalommal, mert ez helyes, akarjon megküzdeni a saját gondolataiért, meggyőződéséért, de értse, hogy a nagy ügy ma mindenkitől együttműködést kíván. A kicsitől és a nagytól is. Az önzésnek az ellenzéki együttműködésben nincs helye.”
Ne adják fel!
„Kérem Önöket, ne adják fel, mert nincsen másunk, mint az Önök ereje, kitartása, és az, hogy szeretik ezt az országot.”
Forrás: galamus.hu 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése