2010. december 14., kedd

A magyar állampolgárság önmagában nem elég a magyarországi egészségügyi ellátáshoz - Inforádió

 "Magyarországi egészségügyi ellátásra önmagában a magyar állampolgárság nem fog jogosítani", így Roykó Ádám szombaton kinevezett miniszteri biztos feladata lesz, hogy koordinálja az egészségügyi ellátását azoknak az Európai Unión kívül élőknek, akik felveszik a magyar állampolgárságot - közölte az egészségügyi államtitkárság.
A közlemény emlékeztet, hogy az Európai Unión kívül élők kérelemre - a január elsejétől hatályba lépő kettős állampolgárságról szóló törvény alapján - rövid időn belül magyar állampolgárságot kaphatnak.

A miniszteri biztos fogja irányítani az Európai Gazdasági Térségen kívül élő majdani magyar állampolgárok magyarországi egészségügyi ellátáshoz jutásának jogszabályi és ellátásszakmai előkészítését. Ennek révén Roykó Ádám koordinálja az olyan feladatokat, mint az igényfelmérés; a hozzáférés feltételei; valamint a bevándorlási státusz, helybenlakás, letelepedés, lakóhely kérdéskörét.

Roykó Ádám 1961-ben született Kárpátalján, családjával 1967-ben települtek át Magyarországra. Tanulmányait Pannonhalmán és Németországban végezte. Orvosi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán fejezte be. "Nemzetközi diplomáciai munkája elismeréseképpen 1998. október 23-án Dr. Göncz Árpád köztársasági elnök államok közötti kulturális, szociális és missziós közvetítő tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta" - írta a közlemény.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter december 1. napjától - a törvény értelmében - legfeljebb hat hónapra nevezte ki Roykó Ádámot miniszteri biztossá az Európai Unión kívül, a szomszédos országokban élő határon túli magyar személyek magyarországi egészségügyi ellátásának koordinálására - emlékeztetett a közlemény.

A Magyar Közlönyben szombaton megjelent utasítás értelmében a miniszteri biztos tevékenységét a nemzeti erőforrás miniszter az egészségügyért felelős államtitkár útján irányítja. A magyar állampolgárság önmagában nem elég a magyarországi egészségügyi ellátáshoz - Inforádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése