2010. december 29., szerda

Bárki hazaviheti…

                         Bárki  hazaviheti  a  róla  készült  dossziét ' Vagyis  megtudhatjuk,hogy  kik  voltak  a  besúgók ' Elméletileg  nagyon  jó  döntése  a  kormánynak.De  vajon  az  eredeti  dossziét  vagy  mappát  kapjuk  meg ? Vajon  minden  adattot  megtalálunk   benne ?De  ha  meghalt  vagy  öreg,vagy  nagyon  beteg  a  volt  besúgó,mit  tegyek ?  Kit  vonhatok  felelőségre ? Kitől  kapok  kárpótlást ? Sok  a  kérdésem '  De  jövőre  megtudom,hogy  milyen  lesz  a  törvény.Addig   csak  találgatok.De  ez  is  egy  eredmény '
                                              Bárki hazaviheti… 
Bárki hazaviheti és szabadon rendelkezhet, a róla szóló állambiztonsági iratokkal a kormány elképzelése szerint. A levéltárosok és történészek értelmezhetetlennek nevezik a javaslatot.




A közigazgatási miniszter által előkészített törvényjavaslat szerint hozzájuthatnak a róluk készült minden állambiztonsági dokumentum eredeti példányához az előző rendszerben megfigyeltek és azzal szabadon is rendelkezhetnek majd, vagyis közzétehetik, vagy épp megsemmisíthetik az iratokat- olvasható a Népszabadság Online hasábjain. A történészek s levéltárosok aggódva figyelik a történteket, a kormányzat pedig azzal indokolja ezt a lépést, hogy ezzel az információs önrendelkezés szabadságát kívánják minél jobban érvényesíteni.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a javaslat kapcsán úgy nyilatkozott: ,,Számomra értelmezhetetlen ez a javaslat. Lehet, hogy kidolgozói azt hitték: PR szempontból jól fog mutatni, de sajnos nem gondolták végig a hozzáértő emberekkel valószínűleg nem egyeztették.” A történész egyetért azzal, hogy az állambiztonsági iratok másolatát az érintettek megkaphassák, de az eredeti dokumentumokat kiadni, átadni óriási felelőtlenség lenne. ,, Nem fogjuk megérteni, hogy az embereket hogyan és miként kényszerítették együttműködésre. Ezekben a dokumentumokban a kutatók számára nem az az érdekes, hogy ki kiről és mit jelentett, hanem maga a rendszer és annak mechanizmusa. Ha a dokumentumokat haza fogják vinni, és adott esetben szemeteskukában végzik, nem fogjuk tudni megmondani, hogy az ötvenes években hogyan zsaroltak meg tisztességes embereket.” – mondta el a főigazgató.
A javaslat kapcsán Varga László szakértő, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója kijelentette a kormányzati elképzelés és a hozzáfűzött magyarázat értelmezhetetlen. A Népszabadság Online-nak úgy nyilatkozott: ,,A mágnesszalagokat például a kormányzat vissza akarja helyezni az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, holott most is ott vannak, egy percig sem hagyták el az épületet. Aki fogott már valaha a kezében ilyen állambiztonsági iratot, az pontosan tudja, hogy egy ilyen dokumentumon nem egyetlen név szerepel. És akkor mi lesz? Aki elsőnek jelentkezik, az hazaviheti?” A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatásért felelős államtitkára, Rétvári Bence türelemre inti a történészeket. Közölte: egy év van még arra, hogy kidolgozzák a jogszabály minden részletét, így például, hogy megtalálják annak megoldását, hogy többszereplős iratokat ki és hogyan kaphat majd meg.
Forrás : policity.eu/index.php/hirek/251-barki-hazaviheti

Bárki hazaviheti…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése