2010. december 14., kedd

168 Óra Online - EL tudja képzelni? Orbán jövőre az egész Uniót képviseli

Szokatlan szerepben az Orbán-kormány: másodmagával tölti be jövőre az Európai Unió soros elnöki tisztét.

A soros elnökséggel egész Magyarország vizsgázik - szögezte le Tölgyessy Péter a közrádióban. Az elnök nem országa nevében beszél, hanem az unió egészét képviseli. Nem a saját, hanem a 27 tagállam ügyeit intézi. A tagfelvételre sokáig váró, a váltig külső elvárásokat teljesítő Magyarország most először kerül abba a helyzetbe, hogy Európa nevében szólhat. Ez teljesen más szerep, mint amit a magyar politikusok és közvélemény évszázadok óta megszokott. A régi sérelmi hozzáállással, a harsány követelődzés és a meghunyászkodó lapítás párosításával, a potyautas magatartásával most aligha szerezhetünk hazánknak előnyöket. Viszont fantáziadús kompromisszum-indítványokkal, türelmes közvetítéssel olykor kis állam is fontos pozíciót vívhat ki magának. Ám ez egészen más magatartást kíván, mint amit Orbán Viktor idehaza képvisel. A látványpolitizálás, az ellenvéleményen lévők lármás terelgetése könnyen visszaüthet. 2003-ban Silvio Berlusconi az uniós elnökségéről szóló európai parlamenti vitában az otthoni kormányzását és médiamonopóliumát élénken bíráló német szociáldemokrata Martin Schulzot az egykori koncentrációs táborok kápóihoz hasonlította. Ezután az egyébként inkább sikeres elnökséget vivő olasz kormányfőt a mértékadó európai sajtó csaknem egyöntetűen az unió vezetésére alkalmatlan személynek minősítette.

Mindig is tisztelte az erőt

A magyar elnökség előkészületeit még a baloldali kormányok indították el, miközben végig tudhatták: 2011-ben már más kormányoz. Az új kormány számos kulcsembert nyomban lecserélt, ám nem különösebben koncentrált erre a feladatra. Orbán Viktort lekötötte az új időszámítást meghirdető kormányzás elindítása. Meg egyébként is: szabadságharcot indított a létező világrend ellen. Most pedig nemsokára elvileg ő vezeti a számunkra messze legfontosabb nyugati intézményt.

A miniszterelnök mindig is tisztelte az erőt, és nagyon akarja a sikert. Külföldiek előtt egészen másképpen beszél, mint a hazai közönségnek. Ám most politikájának lényege részben a külföld elleni küzdelem, egy új társadalmi rendszer kialakítása. Amelyben sokszor meglehetősen szokatlan eszközökkel reméli érvényesíteni a magyar érdekeket: célzottan különadókat vet ki a külföldi érdekeltségekre, néhány évre tervezett bevételekkel valamint megtakarítások felélésével finanszírozza az adócsökkentéseket.

Tökéletes antitézisét ajánlja

A hazai baloldali kormányok mindegyike egyfajta teljesítési politikát követett. A közvéleménytől félve még akkor is uniós elvárásokra hivatkozott, amikor valójában eminens magyar érdeket képviselt. Egyfajta éltanulóként a legszokványosabb nemzetközi felzárkózási technikákat akarta idehaza bevezetni, ugyanakkor külön érdekeit jobbára görög módra hamiskodással, költségvetési túlköltekezéssel és akár az államháztartás adatainak meghamisításával próbálta elérni. A baloldali politika látványos kudarca után a külpolitikában is új gondolkodásra lenne szükség. Csakhogy a magyar érdekek eredményes képviselete aligha lehetséges a világrendszer ellenére - mondta az elemző a Magyar Rádióban.

Az összes sikeresen felzárkózó ország a maga saját útján, de mégis a világhoz, a piacokhoz okosan igazodva jutott előre. Ezt tette a Mao Ce-tung-i vagy a nehrui elzárkózás után a világgazdasághoz újrakapcsolódó Kína és India is. A nyugatos felzárkózás eddigi sikertelenségének érzetétől hajtva kétharmados többséghez jutó Orbán Viktor azonban nem csak a hibásnak bizonyult gyakorlat érdemi kijavítását, hanem annak szabályos antitézisét keresi. Nem csupán szavakban, de ténylegesen is nekimegy a Nyugatnak. Belpolitikájából kiindulva igyekszik keletre nyitni, Kínát látja a világ jövendő vezető hatalmának. Idehaza széles körben támogatott kísérletéből az uniós elnökség kudarca is következhet. Máris sokan beszélnek előre erről a baloldalon.

Az elnökség fél éve alatt sem lesz béke idehaza

A régi tagállamok szokványos gyakorlata az elnökség idejére kötött belpolitikai fegyverszünet, az egész ország érdekében megtartott hazai béke. Ám ez csaknem lehetetlenség minálunk. A kormánytöbbség ebben a félévben kívánja elfogadni az új alkotmányt, és most indul a Fidesz az országot igencsak megosztó új politikája.

A magyar társadalom tulajdonképpen Szent István kora óta akarlak-gyűlöllek viszonyban áll a Nyugattal. Hazánk teljesítményéhez képest módfelett kevésnek érzi a Nyugat támogatását. Fájdalmas sérelmi viszonyban van kívánsága tárgyával. Ám mélységes belső bizonytalanságában valójában roppantmód figyel a Nyugat véleményére. A sikeres miniszterelnökséghez Orbán Viktornak igencsak szüksége lesz a külföldön is eredményesnek gondolt uniós elnökségre. Ha csak fél esztendőre is, de Andrássy Gyula óta először ismét európai hatalmat képviselhet magyar vezető. Most majd Orbán Viktor híve és ellenfele egyformán láthatja: mit érhet el nemzetközi színpadon a magyar kormányfő.
168 Óra Online - EL tudja képzelni? Orbán jövőre az egész Uniót képviseli 
Interjú :  Tölgyessy interjú az M1 -ben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése