Forrás : http://www.mayra.hu/
A gyümölcsök frissítő, méregtelenítő és tisztító hatását semmi sem tudja felülmúlni. Ennek ellenére a frissen facsart gyümölcslé csak egy részét képezi az egészséges étrendnek, a legjobb hatást akkor érhetjük el, ha kombináljuk őket kiegyensúlyozott diétával és rendszeres mozgással.
Miért fogyasszuk őket?
A friss gyümölcsök és zöldségek
gazdag vitamin-, enzim- és ásványi anyagforrások. Mivel az italok
könnyen emészthetőek, a bennük rejlő tápanyagok erősítik a testet, kevés
energiát fogyasztva. Ez lényegében azt jelenti, hogy akkor is
fogyaszthatsz gyümölcs- és zöldségleveket, ha egészségi állapotod és
energiád éppen padlón van, vagy ha még soha nem érezted magad ennél
erőteljesebbnek.
Az egészséges élet titka a
változatosság. Testünknek sokféle tápanyagra van szüksége a betegségek
legyőzéséhez és az egészség megőrzéséhez, következésképpen sokféle
gyümölcsöt érdemes fogyasztanunk!
A gyümölcslevek életünk részévé váltak, hiszen sokan ezzel kezdik a napjukat, az üzletek polcai pedig roskadoznak a 100%-os gyümölcslevek
alatt. A friss gyümölcslé nagyszerű vitamin-, ásványi anyag-, enzim-,
fehérje és szénhidrátforrás. Mivel lé formában kerül a szervezetbe, a
belőle származó energia nem az emésztésre pazarolódik, mint az egész
gyümölcsök és zöldségek esetében. Így a test gyorsan és könnyedén
maximálisan hasznosítja a friss gyümölcsléből származó tápanyagokat.
Amit a gyümölcslevekről nem tudsz…
Azt szinte mindenki tudja, hogy a gyümölcslevek
egészségesebbek a kávénál, teánál és az alkoholos italoknál. De csak
kevesen tudják, hogy sok csomagolt gyümölcslé nem az, aminek látszik.
Tudtad például, hogy sok gyümölcslé gyümölcskoncentrátumból van és nem egész gyümölcsből?
A gyártók mesterséges színezéket és ízt,
cukrot, kukorica szirupot, sót és kémiai tartósítószereket adnak a
termékeikhez – ez alól természetesen a gyümölcslevek
sem kivételek. De vajon a dobozos gyümölcslevek tényleg annyira
szegények tápanyagban? Az biztos, hogy az még nem halálos, ha nem friss
gyümölcsből készített üdítőitalt iszunk. De a címkén feltüntetett
„természetes” felirattal a gyártó félrevezeti azokat a fogyasztókat,
akik számára fontos, hogy a kémiai anyagokkal illetve széndioxiddal
dúsított üdítők helyett egészségesebb folyadékot fogyasszanak.
A legtöbb fogyasztó így nem tudja, hogy a megvásárolt, csomagolt gyümölcslé éppolyan szegény tápanyagokban, mint az üdítő italok.
Egy fél liter sárgarépalében 20.000 NE
(nemzetközi egység) természetes A provitamin van, vagyis a napi ajánlott
mennyiségnek a négyszerese.
Magas tápértéktartalmuknak köszönhetően a zöldség- és gyümölcslevek
megelőzhetnek egyes betegségeket. A káposztalé például U vitamint
tartalmaz, ami bizonyítottan gyógyítja a gyomorfekélyt, míg a friss
alma- és szilvalé nagyszerű hashajtó. A görögdinnye- és uborkalé biztonságos és természetes vízhajtóként hat.
Jóllehet, a friss gyümölcsök nagyszerű
tápanyagforrások, nem csodaszerek, ezért egészséges és tápláló étrendbe
kell illesztenünk őket, hogy kifejthessék jótékony hatásukat.
Gyümölcslevek az egészségesebb életért
Sajnos a diétáink néha szabotálják az
egészségért tett erőfeszítéseinket. Sokan túl kevés gyümölcsöt és
zöldséget esznek, ellenben túl sok sült és előre elkészített ételt, ami
nagy mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz. Ahhoz, hogy tényleg
egészségesek legyünk ebben a gyors ételekkel és szennyezéssel teli
világban, a táplálékszakértők azt ajánlják, hogy több vitamint és
ásványi anyagot fogyasszunk. Sajnos sokan a high-tech megoldást
választják, és szintetikus alapanyagú multivitamin tablettákat szednek.
Miért rossz ez a megközelítés?
A legtöbb vitamint és
ásványianyag-tablettát szintetikus úton, kátránytermékek és
kőolajszármazékok felhasználásával állítják elő. A szintetikus úton
előállított vitaminok nem szívódnak fel olyan könnyen, mint a
természetes ételekben található tápanyagok, így jótékony hatásuk is
sokkal alacsonyabb. Jóllehet, a szintetikus táplálék-kiegészítők
használata jó megoldásnak tűnik, a valóságban hosszú távon nem hatásos,
hiszen a test nem tudja teljes mértékben felhasználni a benne található
hatóanyagokat.
Turmixitalok, vitaminkoktélok és egyéb finomságok zöldségekből, hazai és déli gyümölcsökből receptek A friss gyümölcslé nemcsak kellemes ízű üdítő ital, de egészségünk fenntartásra, erőnk megőrzésére és sok betegség leküzdésére is kiválóan alkalmas. Sajnos napjainkban a szintetikus alapanyagú szörpök vették át helyüket, pedig a friss gyümölcs- és zöldség¬levek az ember számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaznak. Könyvünk ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a receptek alapján Ön is elkészíthesse ezeket az italokat, krémeket, hogy azután megízlelhesse és egészséggel fogyaszthassa. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése