2011. november 1., kedd

Halottak Napja,Halloween és a Biblia . Féljünk a halottaktól ?

                Milliók  ünneplik  a  Halottak  Napját.Milliók  mennek  a  temetőbe  virággal ,koszorúval  és  gyertyával.Megemlékeznek  a halottakról  abban  a  hitben,hogy  a  halottakon  segítenek.Sokan  ilyenkor  megnyugodnak,mert  azt  hiszik,hogy  jót  tettek  a  halottak  lelki  üdvéért.Sokan  azt  hiszik,hogy  a  Halottak  Napja egy  régi  keresztény  szokás.Valóban  keresztény  szokás ?


A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton.
Magyarországon a két egymást követő ünnephez kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt a protestánsok közt is és ünneplik az anglikánok is. Az ortodox kereszténység naptárában több halottak napja is szerepel.
Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá.
Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte. Ekklesziológiailag a küzdő egyház (ecclesia militans) megemlékezése a tisztítótűzben időző lelkekre, a szenvedő egyházra (ecclesia patiens).
A halottak napján gyakran mondott imádság a Halottak olvasója, amely öt tizedből áll, Jézus öt sebének emlékezetére.
Forrás : http://hu.wikipedia.org/wiki/Halottak_napja
A halottak napjához számos néphit kapcsolódik. Az élőknek ilyenkor tilos volt a munka. Nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a halottakat. Halottak napján, sőt egész hetében tilos volt mosni, mert a halottak a vízbe kerülnének, a ruha pedig megsárgul. Sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. A gyertyák a halottakért égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott. 
         Forrás : http://tudomany.ma.hu/

További  információk : http://lexikon.katolikus.hu/

                Halloween  milyen  ünnep?Sokan  nem  ismerik.Csak  annyit  tudnak,hogy  Amerikából  származik.Ez  egy  új  ünnep  az  európaiak  részére.Kezd  nagyon  elterjedni  mindenhol  a  világban.Nagyon  keveset  tudunk  mi  magyarok  erről  az  ünnepről.Egy  keresztény  megünnepelheti ?
világító töklámpás



A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja. Október 31-én tartják.
A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, „mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „szentek napja”).
          Tovább : http://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween
További információk : http://www.edenkert.hu/ 
Mit  ír  a  Biblia  a  halottak  állapotáról ?Félhetünk  attól ,hogy  ártanak  vagy  rosszat  tesznek  nekünk?
Prédikátor  könyve 9 fejezet  7,12  versek :
          
           7. Mert az élők tudják, hogy meghalnak; de a halottak semmit nem tudnak, és azoknak semmi jutalmok nincs többé; mivelhogy emlékezetök elfelejtetett.
12. Valamit hatalmadban van cselekedni erőd szerint, azt cselekedjed; mert semmi cselekedet, okoskodás, tudomány és bölcseség nincs a Seolban, a hová menendő vagy. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése