Az egyik kimagasló tulajdonsága Lévai Anikónak az , hogy segíti a segély akciókat . Részt is vesz aktívan az akciókban amikor csak teheti. Sok szegénnyel van kapcsolatban.Jól ismeri a helyzetüket.Vajon Orbán Viktorra van hatással a munkája?Vajon Orbán le vonja a tanulságokat?Mert egyre több a szegény ember Magyarországon. Lévai Anikóval készített ünnepi beszélgetést elolvashatják.Már ezért is dicséret illeti Lévai Anikót,mert azért néhány olyan dolgot tudunk meg,melyet eddig nem tudtunk.Van egy családi fotó mely nagyon elgondolkoztatott.Az Orbán család látható együtt ? Orbán Viktor mint egy magyar átlagos apa és férj '
Adventi családi együttlét
Részlet az interjúból :
Öt gyermek, két munkahely – és számtalan társadalmi kötelezettség. Többemberes feladat egy törékeny nőre bízva. Karácsony előtt Lévai Anikóval, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetével beszélgettünk az adventi "szeretet.éhség." adománygyűjtő akció apropóján, melyhez az Onleány Társasblog is felhívással csatlakozott.
Fotók: Burger Barna
Sokat utazik az országban. Hogy
látja, a szeretetéhség vagy az éhség jelenti-e napjainkban a nagyobb problémát?
Sajnos mind a kettő jelen van. A rászorulók
különbözőképpen reagálnak a megváltozott körülményekre, a sokszor hirtelen jött
bajra. Vannak, akiket a szegénység, a szükség még összetartóbbá, a másikra
jobban figyelővé tesz, ott nem kell a szeretetéhségtől tartani, ott „csak” az
éhséggel kell a segélyszervezeteknek megbirkózniuk. De vannak, ahol családok,
közösségek zilálódnak szét a szegénység miatt, ilyenkor a gyerekekben és a
felnőttekben is erősebb a szeretetéhség. Ilyen esetekben már komoly lelki segítségre
is szükség lehet. Reményvesztettebb, kiszolgáltatottabb az ember, ha nem érzi,
hogy van mellette valaki, akire mindig számíthat. Ezt a hitet visszaadni
legalább olyan fontos, mint ételt adni az éhezőnek. Nehéz napok, hetek vannak
mögöttünk és az előttünk álló hónapok se lesznek egyszerűek. Szomorú és
fájdalmas látni, hogy egyre többen szorulnak segítségre. Az Ökumenikus
Segélyszervezet adventi gyűjtésének mottója egyszerre szeretne reményt adni és
mindenki által érthetően összefoglalni a sokak életét megnehezítő, sokszor
tragikus mértékben jelentkező problémákat: ételt az éhezőknek, otthont az
otthontalanok, esélyt az esélyteleneknek.
Ön is nagycsaládos, ötgyermekes
anya, háziasszony. Bekukucskálhatunk picit a konyhaablakon? Készül valami mézes finomság karácsonyra?
Igen, az első adag már el is
készült, Sári lányom műve. A gyerekek ilyenkor alig várják a karácsonyi
készülődést. Mindannyian nagy igyekezettel vesznek részt a konyhai munkában,
mindenki megtalálja a testhezálló feladatot, amelynek révén a kreativitásukat
is kiélhetik. Ilyenkor újabb és újabb díszítések ötletei valósulnak meg. Minden
csupa liszt, és mindent finom süteményillat hat át, nem csoda hát, hogy a
sütőtől az asztalig vezető úton a mézeskalácsok egy része „eltűnik”, ami ok a
nevetésre, s persze ok a dicséretre is, ha valami különösen ízletesre sikerült.
Mi, lányok, ilyenkor igazán elemünkben vagyunk, igazi „barátnés” a hangulat a
konyhában, komoly konzultációkkal, hogy mit és hogyan készítsünk el, és persze
sok vidámsággal.
Van bevált recept?
Több is! De ha már mézről van szó, egyik kedvencünk a mézes zserbó, amit
kicsit macerás ugyan elkészíteni, de az íze kárpótol a sok munkáért. (A mézes zserbó receptje az interjú végén található - a szerk.)
Végezetül, van-e valamilyen
kedvenc karácsonyi zene, amit ajánlana olvasóinknak az adventi sütögetések
mellé?
Gyerekeim tanultak, tanulnak és
szeretik a zenét. Mindig vannak családi kedvencek, amiket a karácsonyi
készülődés közben, de reggel iskolába menet az autóban is együtt hallgathatunk.
Nálunk idén kétségtelenül a Ghymes
együttes lemeze ez, melyet Törőcsik Marival
együtt készítettek. Egy szép karácsonyi dalukkal kívánok áldott készülődést!
Mézes zserbó, ahogy Lévai Anikó készíti
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg méz, 10 dkg vaj, 0,5 dl tej, 2 tojás, 16 dkg cukor, fél citrom
leve, 60 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1
kiskanál őrölt fahéj, só
A Konyhaablakból c. könyvből |
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a
fahéjjal és egy csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk,
fakanállal alaposan összekeverjük. Ragacsos keveréket kapunk, melynek
tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a
hűtőszekrénybe.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett
munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt két
sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi
méretével legyen azonos. A "túlnyújtott" szegélyeket szabályosan
körbevágjuk, a tésztalapot sütőpapírostól behúzzuk, beemeljük a tepsibe,
a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig szép világosra
sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni - óvatosan bánjunk vele, mert
törékeny!
Hozzávalók a krémhez:
1 tasak vaníliás puding, 3 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, fél dl citromlé, fél dl rum
Máz: 20 dkg málna vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére
szitálunk 1 evőkanál porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral,
hozzáadjuk a narancs reszelt héját. A pudinghoz keverjük a citromlevet
és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.
A lekvárt felforrósítjuk. A legszebb-legsimább lapot tepsibe fektetjük,
megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a
lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a
maradék krémmel, és betakarjuk a félre tett, sima aljára fordított
lappal, kissé lenyomkodjuk.
Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig
szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben
felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük,
hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös
helyen "érleljük-puhítjuk".
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű
késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket
jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a
tésztából, amennyi egy alkalommal várhatóan elfogy. Minél tovább áll,
annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fólia-dobozba zárva
nagyon sokáig friss marad, szilveszterre is remek!
Szerző: Lotte
Teljes beszélgetés : http://blogleany.blogspot.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése