2011. december 24., szombat

Mit tudunk a karácsonyfáról ?

                      Mit  tudunk  a karácsonyfáról ? Miért  és  mikor  terjedt  el ? Keresztényi  szokás ?Ezeket  a  kérdéseket  feltéve  keressük  meg  a  válaszokat .

A karácsonyfa egy karácsonykor felállított, választott fajtájú fenyőfa.
A karácsonyfa-állítás szokása Skandináviából származik, a harmincéves háború (1618-1648) idején jutott el Németországba, a svédek európai hadjáratai során. Később német közvetítéssel terjedt el Európa többi országában, így Magyarországon is. Ma már világszerte állítanak karácsonyfát.

Eredete 

Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi vagy a kelta kultúra hagyományvilágában is ismert volt, olykor örökzöld ág, esetleg koszorú vagy fagyöngy formájában.
Az ókori népek a téli napfordulót december 25-én a Napisten születésnapjaként ünnepelték. A Kr.u. 4. században a kialakuló katolikus egyház e napra helyezte Jézus születésének évfordulóját is. A karácsonyhoz kapcsolódott az ősi népszokás is, mint a feldíszített fenyőfa, amit a keresztények csak a késői középkorban vettek át.
A középkori szokás szerint egy fiatal fát vágtak ki, ez az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, aki szintén fiatalon áldozta fel életét. Sok legenda kötődik a karácsonyfához, például hogy Luther Márton állított gyermekének először karácsonyfát.

16-19. század 

A karácsony ünneplése a 19. század végén (c. 1897)
Az első feljegyzés karácsonyfáról Sebastian Brant német írótól származik, Strasbourgból a 15. század végén. Ekkoriban almával, ostyával díszítették.  A gyertyás karácsonyfát elsőként 1660-as évekre emlékezve Lisolette pfalzi grófnő említette 1708-ban írt levelében. Bécsben az első karácsonyfát a Berlinből áttelepült Arnstein bankárcsalád házában állították 1814-ben, ami akkoriban olyan furcsa volt, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla.

20. század 

A 20. század elején terjedt el igazából a karácsonyfa-állítás, egyre többen díszítettek fel egy kis fát vagy ágat karácsonykor.

A magyarság körében 

Egy 1554-ből származó történelmi jegyzet alapján Magyarországon karácsonyfának nevezték a földesúrnak karácsonyi adóként beszállított tüzelőt.
A karácsonyfa-állítás szokása Magyarországon a 19. század második felében jelent meg, kezdetben főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első „magyar” karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon, 1824-ben. A magyar szépirodalomban a karácsonyfa első említése 1854-ből, Jókai Mór A koldusgyermek című, karácsonyi tárgyú elbeszéléséből van.
A magyar hagyomány szerint a fát december 24-én állítják, és vízkeresztig (január 6.) áll.
 Forrás : http://hu.wikipedia.org/wiki/

Bár szeretném igaznak vélni a gyakran idézett történetet, miszerint Martin Luther volt az első személy, aki karácsonyfát állított (vagy legalábbis kivilágította), semmilyen forrás nem erősíti meg, hogy valós történetről van szó, és nem csupán egy legendáról. Nem léteznek olyan bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a történetet. Létezik azonban egy tudományos konszenzus, miszerint a karácsonyfa Németországból származik.
Sőt, a legkorábbi feljegyzések szerint, 1521-ben a német elzászi régióban, karácsonykor felállítottak és feldíszítettek egy örökzöldet (világítás nélkül). Strassbourgban, 1605-ben egy másik leírás is előkerült egy ismeretlen illetőségű személy feljegyzései közül, melyben az állt, hogy „Karácsonykor fenyőfákat állítottak a strassbourgi szalonokban és színes papírból kivágott rózsákat, almát, ostyát, aranyozott papírt, édességeket akasztottak rá..." Mintegy ötven évvel később (1650 körül) a nagy evangélikus teológus Johann Dannhauer azt írta az egyik művében, hogy „a karácsonyfa vagy a fenyőfa, amelyet az emberek felállított házaikban, tele voltak aggatva babákkal és édességekkel, majd karácsony után lehullottak levelei és szépségétől megfosztottá vált...". Senki sem tudja, mikor kelt életre ez a szokás, de sokan a gyermekek fényes képzelőerejének tulajdonítják.

 További  információ : http://www.edenkert.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése