2012. január 4., szerda

Orbanisztánt emleget a román sajtó is

Lesújtó hangon ír a román sajtó az új magyar alkotmányról és a demokratikus állapotokról a hétfői budapesti tüntetés után.

Magyarország instabil, nacionalista ország, ahol veszély fenyegeti a demokráciát – derül ki a keddi román lapok Magyarországról szóló körképéből. Az Evenimentul Zilei szerint az „autokrata” Orbán Viktor a saját képére alakította a Magyarországot, és számíthat arra, hogy az Európai Unió, de az Egyesült Államok is újra figyelmeztetni fogja a Barroso-, illetve a Clinton-levél után.
A román napilap – amely szerint Bukarest kiemelt figyelemmel kíséri a magyarországi eseményeket – megemlíti, hogy a hatalom számára „kényelmetlen" újságíróknak retorziókat kellett elszenvedniük, hogy veszélyben a sajtószabadság, a forint értéke pedig az utóbbi három hónapban 20 százalékkal esett az euróhoz képest. A cikk szerzője, Dan Stancu Orbán Viktort a francia Le Figarót idézve Orbán Viktort „Közép-Európa Chávezének” nevezi, akinek célja egy „alkotmányos diktatúra” kiépítése.
A Capital arról ír, hogy a jelenlegi magyar pénzügypolitika azt sem teszi lehetővé, hogy a gazdaság összeomlása esetén egy gyors beavatkozással lehessen rövid távú kiútra találni a bajból. „Alkotmányossá vált az Orbán képére teremtett, nacionalista Magyarország” – értékel a román gazdasági lap.
A Romania Libera Szigetvári Viktort, a Medgyessy- és a Gyurcssány-kormány politikai tanácsadóját szólaltatja meg, aki az interjúban azt állítja, hogy a magyar demokrácia meggyengült, az ország pedig kormányozhatatlanná válhat az adótörvény és a szociálpolitika miatt.
Az Adevarul a hétfő esti budapesti tüntetésről is beszámol, kitérve arra, hogy a „százezresre becsült” tömeg „Orbanisztán” és az „orbáni diktatúra” végét követelte.
http://nol.hu/kulfold/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése