Mivel etetnek bennünket ?A mesterszakácsok becsapnak bennünket ?
Mindenkinek a figyelmébe ajánlom az alábbi cikket 'Gratulálok a cikk szerzőjének ' Az tabu,hogy mit eszünk valójában.1989 után mindenfélével etetnek bennünket.Sajnos az egészségre káros adalék anyagokkal tele van szinte minden étel ' Erről hallgatnak,mert meg vannak fizetve.Sajnos a mesterszakácsok is becsapnak.Lehet az is,hogy ők sem tudják ? Menjünk vissza a természetbe ? Térjünk vissza a hagyományos magyar étrendhez ?Mindenki döntse el személyesen'
Különös nyilatkozattal lepte meg a gasztronómia szerelmeseit Merczi
Gábor. Miközben a szakmában mindenki a friss alapanyagok minőségéről, a
hitelesség visszaszerzésének fontosságáról beszél, a sokat megélt Gundel
étterem konyhafőnöke leteszi voksát a Knorr 1-2-3 Burgonyapüré pehely
mellett.
A
séf szó szerint a következőket állítja: "A friss burgonya kiválóan
helyettesíthető burgonyapüré pehellyel." Az előregyártott termékek
"egész évben ugyanazt a minőséget és színvonalat nyújtják, ami nem
mondható el a szezonális friss termékekről. [...] Ráadásul a friss
alapanyagok szállítása tízszer annyiba kerül, mint a kényelmi termékeké,
sőt nincs szükség speciális raktározásra sem. A kényelmi termékek
további előnye, hogy könnyen adagolhatóak, az adagolás tervezésével
pedig racionalizálni lehet a beszállítást. Szintén fontos
költségcsökkentési tényező, hogy a friss termékek feldolgozásával járó
hulladék mennyisége is csökkenthető."
Puff neki! Az is bolond,
aki piacra jár, cipekedik, krumplit hámoz, aprít, főz. Mint Aldous
Huxley Szép új világ című regényében a mottó: "Szóma, ha mondom, segít a
gondon, már egy köbcenti helyrebiccenti." A varázsszer a mi esetünkben a
Knorr Burgonyapüré pehely. Összetevői a burgonyapehely mellett (Merczi
Gábor kedvéért, hátha nem tudná): emulgeálószer, dinátrium-difoszfát,
kurkuma, nátrium-metabiszulfit, kurkumakivonat. Kicsit más, mint a mi
derék kolompérunké.
A dologban nem az az elkedvetlenítő, hogy egy
szakács (pénzszűkében) félkész terméket reklámoz (megtette más is),
hanem az, hogy mindezt az ország legpatinásabb éttermének főszakácsaként
teszi. Mintha nem tudná, hogy nagy elődje, Gundel Károly naponta
hajnalban indult a piacra, és személyesen választotta ki a húst, halat,
baromfit, zöldségféléket. Köztudott, hogy sertést tenyésztett, saját
vágóhidat működtetett, kertészetet tartott fenn, a borospincék mellett
még gombapincészete is volt.
Merczi Gábor kinevezésekor az
étterem új vezetői hangzatos jelszót adtak ki: "Vissza a régi ízekhez!" A
séf azt nyilatkozta, hogy hónapokat töltött a legendás
Gundel-könyvtárban régi receptek után kutatva. Ott találta volna a Knorr
1-2-3 Burgonyapüré pelyhet?
Persze nem ő az egyetlen, aki elárulja hivatását.
Benke
Laci bácsi, négyszeres olimpiai bajnok mestercukrász, az Első Magyar
Fehérasztal Lovagrend nagymestere például évtizedek óta kínálja (mutató-
és hüvelykujját huncut mosollyal összecsippentve) bográcskészletét,
fűszerkeverékeit, receptes könyveit. Sokak számára még ma is ő a magyar
konyha arca; az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége idején akadt
miniszter, aki őt javasolta gasztronómiai főtanácsadónak. Hiszen
többször is szerepelt a Guinness-rekordok könyvében (legnagyobb
rántotta, legnagyobb gulyás), Oskar-díjas(!) mesterszakács (maga írja
így a honlapján), és rogyadozó térdekkel ő adta át a Magyarok Asztala
címet viselő, szürkemarhabőrbe kötött (százkilós) könyvet a Parlamentben
a meghatódott Szili Katalin házelnöknek. Ebben pedig az áll
fehéren-feketén, hogy "a magyar konyha világhírű". Laci bácsitól több
sarkalatos gasztronómiai tétel is származik, ő nyilatkoztatta ki például
azt a szentenciát, miszerint "a magyar embernek egy a fontos: az étele
legyen piros". Tv2 főzőműsorában is feltűnt Laci bácsi mostanában
érdekes aromájú brazil zselatint reklámoz (Czuki márkanéven), és egy
ideje nem a Haza, hanem a Teletál Ételfutár szolgálatában áll. Működését
figyelve világos, hogy nem a gasztronómiai globalizáció a legnagyobb
veszély a "világhírű" magyar konyhára, ahogy a Venesz-díjas
"mesterszakácsok" állítják, hanem éppen ők maguk: a nagy magyar
igénytelenség.
Az
ügyeletes "sztárszakácsok" bármit megetetnek velünk. Kovács Lázár, "az
ország legsármosabb sztárséfje" (ez az állandó jelzője, mint a görög
hősöké) a Knorr Házias Levesalapjára mondja, hogy "íze akár az otthon
készített levesé". A Knorr új terméke a következőket tartalmazza:
nátrium-glutamát, dinátrium-gualinát (csecsemőknek, asztmásoknak nem
ajánlott), xantángumi, tyúkhúspor, kurkuma, ételszínezék. Lázár chef egy
kanállal hadonászva behízelgő mosollyal ezt a kotyvalékot ajánlja mint a
vasárnapi ebéd csúcspontját. A reklámban többször hangsúlyozzák, hogy a
termék "tartósítószert nem tartalmaz". Miért is kellene bele
tartósítószer? A katyvasz eláll magától évekig.
A szakácsok többsége észre sem veszi, mit művel. A gasztrokibic (Sági Szilárd, aki a Tv2 Hal a tortánjának házigazdája volt, képünkön)
kulináris tanácsokat osztogat az országnak, miközben nemrég alig tudott
megszabadulni botrányosan rossz, többször befuccsolt Ráday utcai
éttermétől. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
azóta leköszönt szakácselnöke nem érti, miért kifogásolja az újságíró,
hogy Schobert Norbival köt együttműködési szerződést. Szerinte "Norbi
sikeres üzletember, aki bebizonyította, hogy az ő munkássága is
hozzátartozik a gasztronómiához". Prohászka vagy gittegyletnek tekinti
saját szervezetét, vagy annyira tájékozatlan, hogy nincs tudomása róla,
hogy a Gazdasági Versenyhivatal "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
miatt" megbírságolta Norbi Update termékeit. Nemcsak a leves hazudik
ugyanis, hanem a péksütemény is, amit Norbi cukorbetegeknek ajánlott.
De
hazudik a joghurt is. Ül a kanapén zöld párnák között, zöld
otthonkában, zöld üveggömbök előtt Szulák Andrea "nőerőmű", ahogy Geszti
Péter elnevezte, és széles mosollyal zöld Danone joghurtot kanalaz. Ha a
gyomrodban rend uralkodik - üzeni nekünk -, akkor a világban is. Ehhez
nem kell mást tenned, csak naponta elfogyasztanod egy Danone Activiát.
Két héten keresztül. Ha szorulásod mégsem múlik, a cég visszafizeti a
joghurt árát. Hát nem idilli?
Kár, hogy a FoodWatch nevű német
fogyasztóvédelmi szervezet épp ezt a reklámot tartja az elmúlt évek
legnagyobb blöffjének. A Danone azt sugallja, hogy joghurtja javítja a
bélműködést. A Bifidus ActiRegularis baktériumkultúra jótékony hatására
azonban nincs tudományos bizonyíték, csak néhány (fizetett) statiszta
lelkesedése. A GVH egyéb Danone-reklámokra is megorrolt, s tízmillió
forint büntetést szabott ki gyógyhatás hamis látszatának keltése miatt. A
Danone nemhogy nem "gazdag fehérje-, vitamin-, kalcium- és
foszforforrás", de némelyik gyümölcsjoghurtja 13,4 százalék cukrot
tartalmaz (tehát többet, mint a Coca-Cola).
Szükségünk van a
hitelességre, akár a levegőre. Különben úgy járunk, mint az egyszeri
gyermek, aki, amikor megkérdezi a mamája, mit kér vacsorára, így felelt:
"- Vizet, mama. Hozzá legfeljebb egy kis vágóhídi nyesedéket, gyártási
szalonnát, E 450 adalékot, emulgeátort, guargumit. Ja, és ne felejtsd a
xantángyantát se! - Ejnye, kisfiam, miért nem mondod, hogy Tesco
párizsit szeretnél enni?"
Forrás : http://hetivalasz.hu/kultura/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése