2012. szeptember 5., szerda

Károlyi Mihály szobra megérkezett Siófokra

A Fidesz egyik ideológiai győzelme a Károlyi szobor eltávolítása a Kossuth térről.Már nem fogja zavarni Kövér Lászlót  a Károlyi szobor.A Kossuth tér átalakítása sikeresen folytatódik. Mi történt a Károlyi szoborral? A Somogyi Hírlap tudósít az eseményről :
Varga Imre politikai vitáktól elhíresült alkotásának nem terveznek avatót, a megérkeztének sem kívánt a város különösebb csinnadrattát. Persze, a „jó szimatú” helyi média ott volt és a szobrászművész is figyelte az árnyékból a munkások serénykedését.
– A szerzői jog alapján van dolgom itt – válaszolta kérdésünkre Varga Imre, Siófok szülötte és díszpolgára. – Ellenőrzöm, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön. Két nap múlva, ha megköt a beton, újra eljövök és megnézem, hogyan néz ki véglegesen. Eddig elégedett vagyok a látottakkal. Örülök, hogy éppen ide került, nemcsak hogy Siófokra, hanem erre a csendes, hangulatos széplaki térre.
 Károlyi Mihály megérkezett SiófokraKárolyi Mihály megérkezett Siófokra

Varga Imre elárulta: amellett, hogy kívánsága szerintszülővárosába került a Károlyi-szobor a parlament elől, itteni helyét is ő választotta ki. Először a vasútállomás előtti Millennium-park került szóba. – Ott nagyon centrális, hangsúlyos lett volna, mondjuk úgy, hogy technikai és politikai okokból sem lett volna szerencsés, jobb helye lesz itt, távol a zajtól – így az alkotó. – Egykoron víztorony állt itt, idővel elbontották, közben a park szomorúfűzfája nagyra nőtt, megfelelő hátteret adva a szobornak. Ezerszer jobb, mintha a szoborparkba került volna...
A siófoki képviselő-testület korábban kinyilvánította, hogy a szobor „nem egy hősi emlékmű, hanem egy hús-vér embert ábrázoló művészeti alkotás, amelyet meg kell őrizni. Nem értünk egyet azokkal, akik befogadásába ideológiai üzenetet magyaráznak bele.”
A tulajdonos fővárosi közgyűlés és a siófoki önkormányzat haszonkölcsön-szerződésbe foglalta az alkotás elköltöztetését.
Forrás : sonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése